Å skrive om følsomme tema...

Jeg leser hele tiden blogger som skriver om følsomme temaer (og som regel synes jeg det er utelukkende positivt) som jeg selv har opplevd. Når jeg leser sterke meninger som sårer fra folk som ikke har opplevd det de blogger om, men som åpenbart har en sterk mening om det, så greit....det er lov å ha sterke meninger og det har jeg selv. 

Var på vei til å legge meg når jeg så en overskrift jeg kjente meg igjen i. Da klarte jeg selvfølgelig ikke la være å lese...

Jeg bare må skrive dette for å få fred i sjelen før jeg legger meg. Det er enkelte ting som en bør være litt varsomme med å blogge om, ihvertfall når man ikke selv har gått i de skoene... Noen ting i livet lager sår som blir til evige arr. Disse arrene blir igjen og igjen revet opp til sår. og det skjer ofte fordi noen har så sterke meninger om så sårbare ting, som de selv aldri har opplevd. Hvor kommer alle disse meningene fra og tenker folk som skriker ut sine meninger at det sitter folk som er eller har vært i situasjonen som er både vond og sårbar og leser?

La oss være varsomme med å ha for sterke meninger og fordommer om ting vi ikke selv har opplevd eller vært vitne til. 

Selvfølgelig kan DU blogge om hva du vil i bloggen DIN og jeg om hva JEG vil i bloggen MIN. Men det handler mer om å vite at det du skriver om berører andre på godt og vondt. 

Bør vi bloggere tenke oss om før vi blogger om følsomme temaer eller er det bare jeg som er for følsom?

Careful

32 kommentarer

Silje

10.06.2012 kl.01:05

Enig med deg!

meblogg

10.06.2012 kl.01:07

Silje: Bra det ikke bare er meg som mener det <3

10.06.2012 kl.01:13

Så Enig Trine! Du skriver så bra,flott blogg :)

meblogg

10.06.2012 kl.01:15

Anonym: Takk for at du liker bloggen min :)

FORSTADSFRUE.NO

10.06.2012 kl.01:27

Fint innlegg! Vi bloggere burde absolutt tenke oss om flere ganger før vi publiserer dypere innlegg..

Bloggen din får meg ned på jorden <3

J

Kristine

10.06.2012 kl.01:29

Ja, eg synest vi må få blogge om følsomme tema, og liksom "få ut" det vi tenker på og meinar om eit tema. Så lenge ein ikkje angrip nokon direkte og snakkar til ein direkte person, så synest eg det går fint :)

Du skriver ganske bra da :)

meblogg

10.06.2012 kl.01:34

FORSTADSFRUE.NO: Takk for hyggelig kommentar, det får meg ned på jorden :)

meblogg

10.06.2012 kl.01:35

Kristine: Forstår hva du mener, men er kanskje litt hvordan man legger det frem :)

Kaja Tharaldsen

10.06.2012 kl.02:56

Så utrolig enig! Folk som ikke har gått i de samme skoene og/eller ikke vet hva de snakker om kan være så utrolig sårendes!

Stå på!

Monica Kristoffersen

10.06.2012 kl.08:14

Jeg synes det er veldig fint at noen som har det tungt tør å sette ord på det de føler. Men jeg føler ikke selv at jeg har noe behov for det, det du skriver på nett blir jo på en måte veldig offentlig. Når jeg f.eks. krangler med mannen min ønsker jeg ikke å uttale meg om et på nettet, fordi det er en privatsak, jeg vil ikke henge ut noen og for å være helt ærlig har jeg ikke behov for lesernes syn på saken. Tenker sånn at det er det jeg har venner for. I "real life" kan du uttrykke deg korrekt og rette opp eventueler misoppfatninger, når du skriver ting ned kan du fort misforstås og tolkes annerledes enn du egentlig ønsker.

Hmm, du satte virkelig tankene mine i spinn her :p

Lise Røyseland

10.06.2012 kl.09:43

Jeg vil nå egentlig kunne påstå at det kommer helt an på hvilket tema det gjelder. Jeg skal for ekempel ikke uttale meg om hvordan det er å ha kreft, for det vet jeg ikke. Jeg vet heller ikke hvordan det er å være narkoman eller alkoholiker, men dette kunne jeg fint laget et innlegg om fordi jeg har meninger om det. Det som på en måte er "selvvalgt" (hvis jeg kan si det på den måten) synes jeg folk burde tåle å høre andre perspektiver ifra.

Men samtidig, nå vet jo ikke jeg hvilke tema du refererer til..

snuppine29

10.06.2012 kl.10:18

Derfor skriver jeg som regel det som gjelder meg selv eller de rundt meg! ;)

Men jeg kan jo ha meninger om ting jeg også så klart, men man må tenke seg om;)

Godt å få luftet hodet litt før man skal falle til ro for kvelden ;)

meblogg

10.06.2012 kl.10:47

Lise Røyseland: Selvvalgt? Så lenge det ikke er deg og dine så er det greit å fortelle folk at det tross alt er selvvalgt? Ta deg entrer til Oslo og spør de narkomane hvordan de har det og kjemp formue skal komme seg ut av det, istedenfor å klandre dem format de en gang begynte som 14 åring eller etter en vond opplevelse. Ingen er bare det du ser...

meblogg

10.06.2012 kl.10:48

snuppine29: <3

meblogg

10.06.2012 kl.10:49

Monica Kristoffersen: <3

meblogg

10.06.2012 kl.10:51

Kaja Tharaldsen: <3

meblogg

10.06.2012 kl.10:52

Rikke: Kommentarer som inneholder link blir automatisk ikke godkjent. Klem

Lise Røyseland

10.06.2012 kl.10:53

Er klar over at ordet "selvvalgt" var et dårlig ordvalg av meg. Nå vet ikke du hvilken mening jeg har om hverken narkomane eller alkoholikere, og du vet heller ikke om slike ting har skjedd meg eller mine nærmeste. Nå er det STOR forskjell på narkomane i Oslo og en liten bondeknøl på landet som bare kjeder seg og doper seg for å ha noe å gjøre. Som sagt, det kommer an på.

Dessuten: Disse overskriftene du ser... Hvordan vet DU at disse menneskene med disse meningene ikke har opplevd noe av det de skriver og har en mening om..? NOEN gjør nok det, slike folk vil alltid finnes. Så jeg kan si det samme til deg: Ingen er bare det du ser.

meblogg

10.06.2012 kl.11:05

Lise Røyseland: Nå setter du det på spissen, men jeg vet folk som dømmer andre ikke har vært der selv. Kan godt lage et innlegg om narkomane om det er behov for det... Ser ut som det trengs! Bondeknøl på landet....ligger liksom ikke så mye empati eller innsikt i det du skriver. Jeg er heller ikke ute etter å starte en heftig debatt som ender i krangel. Jeg delte bare noen tanker rundt det.

Lise Røyseland

10.06.2012 kl.11:30

Ja men disse kommer jo alltid til å finnes. Jeg vet selv om et par, og synes det er like synd at det skjer som du gjør. Jeg ER en bondeknøl, derfor skrev jeg det.. Mente det som litt humoristisk. Tror nok jeg har skrevet og forklart på en måte som er lett for å bli misforstått.

Min mening om narkomane er heller ikke negativ selv om jeg brukte ordet "selvvalgt", mente det kun som en slags forklaring på forskjellen mellom kreft, der man får en sykdom man ikke kan gjøre noe med, og det å "sette nåla selv" (ikke negativt ment, bare satt på spissen).

Er heller ikke ute etter hverken debatt eller krangel, beklager om det er det jeg har gitt uttrykk for. Jeg visste heller ikke at innlegget ditt var basert på mennesker du kjenner og VET at ikke har opplevd noe av det de skriver om. Jeg trodde det var snakk om generelt, og da kan man jo ikke vite hva denne personen med disse meningene har opplevd og ikke. Jeg har rett og slett misforstått deg litt der.

meblogg

10.06.2012 kl.11:34

Lise Røyseland: Det var jo ment generelt, men svaret var vell ikke generelt og det blir fort misforståelser på Internett. Så derfor beklager jeg også ;) Ha en fin dag videre bondeknøl eller ikke :)

maria

10.06.2012 kl.16:14

Jeg har lest innlegget du referer til og skjønner veldig godt att du ble sôret og lei deg.

Mange har lite eller ingen forstôelse for att rusmisbruk er ett vanskelig og samensatt problem.

Kjenner jeg ble utrolig provosert over en som mente att folk selv velger bli narkomane, nô er jo narkomani i dag ansett som sykdom ... og om man tenker seg om skulle man tro voksne mennesker evner forstô att ingen en dag velger og gô og bli rusavhengi. Har kommentert pô den omtalte bloggen ... støtter deg og fortsôr hvor sôrt og vondt dete har v?rt / er.

Lise Røyseland

10.06.2012 kl.17:59

Maria: Er det det JEG skrev du refererer til nå, eller handler dette om noe annet jeg ikke har fått med meg?

Hvis det er det jeg skrev om "selvvalgt", så ber jeg deg lese kommentarene mine en gang til. Jeg mener på ingen måte at ALLE narkomane selv har valgt å bli det. NOEN gjør det, jeg kjenner selv folk som har valgt det. Jeg skrev selvvalgt, av den simple grunn av at de setter nåla selv. For det gjør de jo, uansett hvilke grunner de har. jeg sier ikke det for å være hverken slem eller dømmende, det er harde fakta. En kreftpasient setter ikke inn svulsten selv. Jeg forklarte dårlig i denne sammenheng har jeg merket. Jeg mener absolutt IKKE at narkomani er selvvalgt, det var en slags talemåte for å få frem et annet poeng.

meblogg

10.06.2012 kl.18:48

Lise Røyseland: Jeg vet det ikke handler om det du skrev kjære deg. Vet hva hun tenker på, men vil ikke rippe opp i det...ikke nå... Men det er ikke deg :)

Lise Røyseland

10.06.2012 kl.18:52

Ok. Igjen, jeg beklager hvis jeg har fornærmet eller krenket noen her. Det har på ingen måte vært meningen.

meblogg

10.06.2012 kl.19:02

Lise Røyseland: Du, vi er jo enige nå og det var ikke til deg så no more sorry kjære deg <3 Klem

mylifestory0

10.06.2012 kl.21:51

braa skrevet!

meblogg

11.06.2012 kl.00:32

mylifestory0: Takk <3

melivetpaaslep

11.06.2012 kl.15:22

Den som skriver vet ikke hvordan det blir oppfattet av andre, selv om man har en anelse og en mening med det en skriver. Du finner alltid noen som sier ting som sårer, du finner alltid noen som uttaler seg om ting de ikke har peiling på.

"Det er enkelte ting som en bør være litt varsomme med å blogge om, ihvertfall når man ikke selv har gått i de skoene...", sitat deg. Dette er jeg ikke enig i, tvert imot mener jeg at man må kunne skrive om hva som helst, men selve formen det skrives i er det som betyr noe. Dersom en bare skal kunne skrive om det en selv har opplevd og bare om det som ikke kan såre noen, så kan en ikke skrive noe som helst. En må kunne stå for det en skriver, det er det viktigste. Og jeg mener at man bør åpne kommentarfeltet for dem som er uenige slik at det blir en dialog.

Du nevner fordommer: Alle har fordommer, og det er vanskelig å oppdage hva som er fordommer og hva som er kunnskap.

Å skrive om det følsomme, sårbare er til hjelp for mange, så det må du fortsette med. Åpenhet er viktig, det er også måten man kan komme fordommer til livs på.

meblogg

11.06.2012 kl.16:22

melivetpaaslep: Jeg ser at jeg har formulert meg litt klønete. Formen det jeg tenkte på når jeg skrev dette ble skrevet i var veldig ufin og uempatisk. Hvis noen hadde skrevet ME bare var tull eller at narkomane burde dø eller at alle gravide narkomane burde ta abort....da vil du vell kanskje synes det var litt unødvendig skrevet av en person som egentlig ikke vet hva hun eller han snakker om? Som å poste et innlegg for å få lesere fordi overskriften er så alvorlig...og har jeg lukket kommentarfeltet for noen som jeg ikke burde? Du skriver på en måte som får meg til å lure på om jeg har skrevet noe veldig galt utenom det du refererte til? ÅPENHET er viktig JA, og det har jeg jo alltid ment. har du fått inntrykk av noe anett? Jeg orker bare ikke bruke det lille jeg har av krefter på å diskutere med noen som helt åpenbart er mer intressert i kommenterer enn i selve diskusjonen.

melivetpaaslep

11.06.2012 kl.20:53

Nå var det godt at jeg søkte etter kommentaren din slik at jeg får oppklart misforståelsen! Min kommentar var generell på dette temaet du tar opp; jeg skriver om hvordan jeg mener det kan være klokt å møte utsagn som lyser av uvitenhet. Gjennom det jeg har lest i bloggen din har jeg helt klart inntrykk av at du er åpen og inkluderende, ikke noe problem der! Andre bloggere er redde for kritikk og unnlater derfor å trykke kritiske kommentarer og det synes jeg er en uting. Jeg tror vi kommer nærmere forståelsen dersom vi våger kritikk og diskusjoner.

Håper dette var oppklarende!

Generelt igjen: Dersom du lurer på noe, eller ikke får respons når du svarer meg her så send gjerne en epost. Det kan ta tid før jeg oppdager nye svar i en blogg som ikke sender epost ved nye svar. Så ikke noe svar betyr ikke at jeg ignorerer deg, men at jeg ikke oppdager svarene (evt at jeg er for dårlig til å fortsette kommunikasjonen).

meblogg

11.06.2012 kl.21:13

melivetpaaslep: Forstår <3

Skriv en ny kommentar

meblogg

meblogg

30, Stavanger

En blogg om hvordan det er å leve med ME. Vil også blogge om livet mitt ellers, fortid og nåtid, fremtidsdrømmer og håp. Og om helt hverdagslige ting. Vil også blogge om ting som dyr, sminke, klær og det som dere vil jeg skal blogge om. Målet med en blogg er jo at noen leser den. eg selvstendig forhandler av Forever living produkter så kommer til å blogge om aloe vera drikken, sminken og de fantastiske økologiske produktene som er basert på aloe vera :) Kontakt meg gjerne på meblogg@yahoo.no

Kategorier

Arkiv

hits